Hvad er Wegovy?

Wegovy er en injektion til vægttab (fedmebehandling). Lægemidlet er beregnet til overvægtige personer (BMI 30 og derover) samt overvægtige personer (BMI 27-29,9), hvis de har fået diagnosticeret en vægtrelateret ledsagesygdom.

Køb Wegovy Nu

Injektionerne fremstilles på det danske medicinalfirma Novo Nordisk’s industrianlæg. Semaglutid (det aktive stof i Wegovy) er udviklet af denne virksomhed og er i øjeblikket under patentbeskyttelse. Der findes ingen generiske produkter af dette lægemiddel til vægttab på markedet.

Semaglutid er et stof, der tilhører klassen af GLP-1-receptoragonister. Det sænker blodsukkeret, reducerer appetitten og bremser mavetømningen. Det hjælper patienterne med at tabe sig. Wegovy har ikke en fedtforbrændende virkning. For at opnå en effektiv behandling skal du følge en diæt og føre en aktiv livsstil [1].

Dette stof har eksisteret i lang tid. Oprindeligt var det den aktive komponent i et lægemiddel til behandling af type 2-diabetes. Dets meget stærke vægttabsegenskaber fik Novo Nordisk til at tilpasse det til behandling af fedme.

Brugervejledning

Wegovy skal anvendes i overensstemmelse med lægens anbefalinger, baseret på den officielle indlægsseddel. Uanset dit BMI og årsagerne til din overvægt skal medicinen administreres ved subkutan injektion (intravenøs og intramuskulær administration er forbudt!). Til dette formål skal du bruge en sprøjte (pen). Den er forfyldt med en injektionsopløsning. Hver sprøjte (pen) er beregnet til 4 injektioner.

Injektionerne skal foretages en gang om ugen. Du skal vælge en passende dag i ugen og må ikke gå glip af din medicin. Tidspunktet for måltider påvirker ikke tidspunktet for injektionerne.

Velegnede injektionssteder er:

 • skuldre;
 • mave;
 • lår.

Før injektion af hver dosis skal man følge reglerne for antiseptiske midler: rengør injektionsstedet med sprit (ethanol).

Det er ikke svært at bruge en sprøjte (pen), men hvis du ikke har relevant erfaring, er det bedst at bede en sundhedsperson om at give dig den første demonstration injektion.

Køb online

Køb Wegovy Nu

For at købe Wegovy (på et fysisk apotek eller via internettet) skal du have en recept fra en læge. Almindelige apoteker betjener kun patienter, der allerede har besøgt en læge og fået en recept (når det drejer sig om Wegovy og andre GLP-1 receptoragonister). Du kan besøge en digital sundhedsplatform, selv om du ikke har en recept og få den direkte på online-sælgerens hjemmeside. For at gøre dette skal du udfylde et spørgeskema, som efterfølgende vil blive kontrolleret af en tilknyttet medicinsk specialist. Dette er en kvalificeret EU-læge, som samarbejder med et online apotek og er berettiget til at udøve medicin i EU og/eller Storbritannien (registreret hos General Pharmaceutical Council [GPhC]). En sådan onlinekonsultation er næsten fuldstændig analog med et besøg hos en læge. Som følge heraf modtager du en recept og kan afhente medicinen, som vil blive leveret til et belejligt sted den næste hverdag.

Genkøb vil tage endnu mindre tid. Når du har registreret dig på platformen, bliver dine data gemt og automatisk brugt til en ny bestilling.

Er det tilgængeligt uden recept (håndkøb)?

Muligheden for at få en onlinekonsultation og en elektronisk recept adskiller en lovlig sælger fra en ulovlig sælger. Vær venlig at ignorere ethvert tilbud om at købe Wegovy uden recept.

Mens nogle lægemidler, såsom Viagra, sælges i håndkøb i nogle lande, er der i tilfældet med semaglutid til vægttab ingen jurisdiktion, der har forsøgt at gøre det i håndkøb. På trods af den tilsyneladende enkle anvendelse er det en meget kompleks medicin med forskellige kontraindikationer og forholdsregler. Patienten kan ikke selv tage højde for alle risikofaktorer, før behandlingen påbegyndes.

Pris

Hvis du har besøgt hjemmesiden for en online medicinsk platform og fundet ud af, at prisen på Wegovy (og andre lægemidler) er lidt højere end på almindelige apoteker, bør du kende et par kendsgerninger:

 1. Prisen inkluderer betaling for arbejdet hos en læge, der studerer din profil, giver en konsultation og udsteder en recept.
 2. Beløbet, du betaler, dækker også gebyrer for hurtig kurertjeneste til levering.
 3. Websiden har en supporttjeneste og en gratis vidensbase om populære lægemidler.
 4. Priserne kan variere afhængigt af landet. For eksempel kan medicinen være billigere eller dyrere i Tyskland og Sverige.

Hvis man ønsker at spare penge, skal man være klar over, at man kun kan købe medicinen i et land med lavere priser, hvis man køber den personligt. Hvis du er rejst til Sverige, kan du sagtens bruge den svenske version af sælgerens hjemmeside. Men hvis du er fast bosat i Danmark, så brug den danske version og vær sikker på, at du får det bedst mulige tilbud. Desuden er det mindre sandsynligt, at Danmark som Wegovys hjemland kommer til at lide af mangel på disse injektioner. I nogle nabolande (Holland) kan det være meget svært at købe dem.

Hvis du er interesseret i muligheden for at modtage finansiering fra sygesikringen, skal du drøfte proceduren for kompensation med lægen. Behandling af fedme er normalt ikke dækket af en standard sygesikring. Hvis der imidlertid opstår en legitim mulighed for at opnå finansiering, bør sælgeren være i stand til at hjælpe dig med dette.

Alternativer

Der findes mange behandlinger på lægemiddelmarkedet, som kan bruges til vægttab. Det eneste lægemiddel, der kan betragtes som et nært alternativ til Wegovy, er Saxenda. Det betyder ikke, at de er fuldstændig udskiftelige. Saxenda indeholder en anden aktiv ingrediens (liraglutid). Også dette lægemiddel har et lidt anderledes skema for brug. Læger ordinerer ofte både Wegovy og Saxenda på grund af lignende farmakodynamik (begge lægemidler er GLP-1-receptoragonister).

Lignende lægemidlerAndre lægemidler til vægttabOff-label behandlinger, der anvendes til vægttab*
Saxenda (liraglutide)Mysimba (naltrexone/ bupropion)
Xenical (orlistat)
Ozempic (semaglutide) Rybelsus (semaglutide) Victoza (liraglutide)

*Disse er GLP-1-receptoragonister til type 2-diabetes, men det er kendt fra åbne kilder, at nogle patienter bruger dem til vægttab.

På det seneste er Wegovy blevet aktivt sammenlignet med Mounjaro [3]. Det er et nyt lægemiddel, som er blevet populært blandt engelsktalende bloggere, der anbefaler det som det bedste vægttabsmiddel. Lad være med at følge de uansvarlige influencere. Mounjaro er udelukkende til patienter med type 2-diabetes.

Dosering

Wegovy fås i 5 doseringsstyrker:

 • 0,25 mg;
 • 0,5 mg;
 • 1 mg;
 • 1,7 mg;
 • 2,4 mg.

Vedligeholdelsesdosis er kun 2,4 mg om ugen. Hvorfor er der så andre doser? Svaret findes i nedenstående tabel:

UgeDosering
1-4 (1. måned)0,25 mg (startdosis)
5-8 (2. måned)0,5 mg
9-12 (3. måned)1 mg
13-16 (4. måned)1,7 mg
17-56*2,4 mg (vedligeholdelsesdosis)

* standardvarigheden af behandlingen er 56 uger, men lægen kan foretage individuelle justeringer

Doseringen af semaglutid bør øges gradvist. Hvis du efter 4 uger føler alvorlige bivirkninger, skal overgangen til en højere dosis udskydes, indtil sundhedstilstanden stabiliseres. Normalt har den menneskelige krop brug for 16 uger til at vænne sig til det aktive stof. Doseringen af semaglutid bør øges gradvist. Det tager normalt 16 uger for menneskekroppen at vænne sig til det aktive stof. Hvis du imidlertid efter 4 uger føler alvorlige bivirkninger, skal overgangen til en højere dosis udskydes, indtil helbredstilstanden stabiliseres. I dette tilfælde vil overgangen til vedligeholdelsesdosis også ske lidt senere. Det er nødvendigt at informere lægen om sådanne hændelser .

Overdosis

Den maksimale dosis er 2,4 mg pr. uge. En forøgelse af dosis vil ikke øge behandlingens effektivitet. Tværtimod øges hyppigheden og sværhedsgraden af bivirkninger betydeligt. Den mest almindelige konsekvens af en overdosering er alvorlige gastrointestinale forstyrrelser og dehydrering.

Effektivitet

Ifølge forsøgsresultaterne tabte størstedelen af patienterne mere end 10 % af vægten (i nogle tilfælde mere end 20 %) som følge af indtagelse af Wegovy. Behandlingens effektivitet afhænger af arten af patientens ledsagende sygdomme, kostens kvalitet (500 kcal/dag underskud) og livsstil (150 min/uge fysisk aktivitet). Under forsøgene fulgte patienterne en diæt og førte en aktiv livsstil. Hvis du ikke overholder disse betingelser, er de officielle data om semaglutidets effektivitet med hensyn til vægttab ikke relevante for dig [2].

Kontraindikationer

Absolutte kontraindikationer omfatter graviditet, amning, akut pancreatitis og forskellige manifestationer af overfølsomhed (intolerance) over for de aktive eller hjælpekomponenter. Patienter med nyresygdom bør være særligt forsigtige. Patienter med type 2-diabetes kan opleve hypoglykæmi, så de bør nøje overvåge deres blodsukkerniveau.

Hvis du vil vide mere om kontraindikationer og forholdsregler, skal du læse indlægssedlen for patienten.

Interaktion med alkohol

Semaglutid interagerer ikke med ethanol. Det er nødvendigt at afstå fra at drikke alkoholholdige drikkevarer under behandlingen af følgende årsager:

 1. Alkohol er et produkt med højt kalorieindhold, der gør din kost ineffektiv.
 2. Alkohol hæver blodsukkeret, hvilket er farligt for patienter med type 2-diabetes.
 3. Alkohol kan forværre uønskede gastrointestinale reaktioner.

For nylig viste det sig, at semaglutid var i stand til at undertrykke trangen til alkohol [4]. Det gør det ikke til en effektiv kur mod alkoholisme, men det gør det meget lettere for overvægtige patienter at følge diæten.

Bivirkninger

De mest almindelige bivirkninger er kvalme og diarré. De er mest almindelige i de første uger, hvor Wegovy tages, og ophører (aftager betydeligt) under vedligeholdelsesdosis. Hvis disse bivirkninger forstyrrer behandlingen, skal lægen informeres om dette. Nogle andre bivirkninger:

 • pankreatitis;
 • hypoglykæmi hos patienter med type 2-diabetes;
 • hovedpine;
 • træthed;
 • hudreaktion på injektionsstedet.

Anmeldelser

Patienter diskuterer aktivt Wegovy på sociale netværk og i fora. Det er ikke svært at finde vidnesbyrd fra rigtige patienter. De fleste af dem bekræfter effektiviteten af injektioner, selv om de ofte klager over kvalme og diarré.

For at lære mere om dette vægttabsmiddel er det bedre at få oplysninger fra officielle kilder: videnskabelig forskning og lægens råd. Bloggere og almindelige internetbrugere er ikke ansvarlige for deres indlæg og kan gøre skade på dig selv ved at følge deres anbefalinger.

FAQ

1. Er der nogen aldersgrænser for at bruge Wegovy? 

Wegovy bør ikke bruges af børn. Det anbefales heller ikke til personer på 75 år eller derover på grund af manglende kliniske data vedrørende brugen.

2. Er Wegovy tilgængelig i tabletter?

Lægemidlet fås kun i form af sprøjte (penne), du kan derfor ikke købe det i tabletter. Der findes dog et antidiabetesmedicin i tabletform, som indeholder semaglutid, det hedder Rybelsus. Hvis du har brug for semaglutid til vægttab, men ikke har andre muligheder end Wegovy. At tage piller er mere behageligt end at tage injektioner, men effektiviteten af Rybelsus til vægttab er mange gange lavere. Den maksimale dosis af semaglutid i en tablet er 14 mg, men det svarer kun til 1 mg semaglutid i injektioner.

3. Hvorfor skal jeg motionere og spise rigtigt under behandlingen?

Liraglutid hjælper dig med at føle dig mæt af mad i længere tid. Derved reduceres følelsen af sult. Dette gør det muligt for personer, der tager liraglutid, at reducere deres kalorieindtag betydeligt. For at øge effektiviteten af behandlingen skal du spise rigtigt. For at reducere fedtmassen skal du skabe et kalorieunderskud og lave øvelser. Sådanne foranstaltninger vil også hjælpe dig med at forhindre rebound-effekt efter afslutning af behandlingen.

4. Kan Wegovy bruges sammen med andre lægemidler til vægttab?

Der er ikke foretaget sådanne undersøgelser. Derfor bør kombinationer af lægemidler ikke ordineres af dig selv, dette kan kun gøres af en kompetent læge. Kombinationer med kosttilskud kan være muligt, men efter at have fået en godkendelse fra din læge.

5. Hvor lang tid tager det at tabe sig ved hjælp af Wegovy?

Som nævnt ovenfor er den gennemsnitlige varighed af behandlingen med Wegovy 56 uger (der var også undersøgelser med en varighed på 68 uger). En mere præcis vurdering kan kun gives af den læge, der har ordineret behandlingen og overvåger din tilstand.

Referencer:

 1. Nik Krajnc, Itariu B, Macher S, Marik W, Jürgen Harreiter, Michl M, et al. Treatment with GLP-1 receptor agonists is associated with significant weight loss and favorable headache outcomes in idiopathic intracranial hypertension. Journal of Headache and Pain. 2023 Jul 18;24(1). URL: https://thejournalofheadacheandpain.biomedcentral.com/articles/10.1186/s10194-023-01631-z
 2. Colin IM, Gérard AC. Once-weekly 2.4 mg Semaglutide for Weight Management in Obesity: A Game Changer? Endocrinology. 2022;18(1):35. URL: https://www.touchendocrinology.com/wp-content/uploads/sites/5/2022/05/touchENDO_18.1_pp35-42.pdf
 3. Frías JP, Davies MJ, Rosenstock J, Pérez Manghi FC, Fernández Landó L, Bergman BK, et al. Tirzepatide versus Semaglutide Once Weekly in Patients with Type 2 Diabetes. New England Journal of Medicine. 2021 Jun 25;385(6). URL: https://www.nejm.org/doi/pdf/10.1056/nejmoa2107519
 4. Chuong V, Farokhnia M, Khom S, Pince CL, Elvig SK, Vlkolinsky R, et al. The glucagon-like peptide-1 (GLP-1) analogue semaglutide reduces alcohol drinking and modulates central GABA neurotransmission. JCI Insight. 2023 May 16; URL: https://insight.jci.org/articles/view/170671
Sunde opskrifter til vægttab: velsmagende og sund
Køb Saxenda online

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *